Cradle to Cradle® Mijlpalen

Om de cirkel te sluiten, moeten gebruikte producten kunnen worden teruggenomen en de materialen worden gerecycled of hergebruikt. Daartoe moet het bedrijf:

  • technologie ontwikkelen om gebruikte materialen terug te nemen en te recyclen (Take Back™-technologie);
  • producten maken van een zuiverheid die recyclen op hoog niveau mogelijk maakt.

Hieronder vermelden we enkele mijlpalen die we hebben bereikt in ons streven de cirkel te sluiten en die onze Cradle to Cradle®-visie voor 2020 dichterbij brengen.

 

Mijlpaal 1 - Verkrijgen van zilver

In 2010, nog maar twee jaar nadat Desso was gestart met de nieuwe Cradle to Cradle®-strategie, behaalden we een zilveren Cradle to Cradle®-certificaat voor DESSO EcoBase®, een nieuwe rug voor tapijttegels.

De DESSO EcoBase®-tapijtrug moest voldoen aan strenge criteria op het gebied van milieu en gezondheid. Tot 97% van de materialen is als positief beoordeeld. Positief beoordeeld betekent dat alle ingrediënten de beoordeling Groen (optimaal) of Geel (aanvaardbaar) hebben gekregen volgens de Cradle to Cradle® -beoordelingscriteria.
De op polyolefine gebaseerde laag van de DESSO EcoBase®-tapijtrug is voor 100% veilig te recyclen in ons eigen productieproces.

Silver Milestone_Image1

Mijlpaal 2 - DESSO Take Back™ & Refinity®

Elk jaar worden miljoenen vierkante meters versleten tapijt weggegooid. Vaak wordt het verbrand of op een stortplaats gegooid, wat leidt tot vernietiging van kostbare grondstoffen.

In 2008 heeft Desso het Take Back™-programma gelanceerd en een jaar later heeft Desso een innovatieve scheidingstechniek ontwikkeld met de naam DESSO Refinity®. Via Refinity® nemen we oud tapijt terug (vooropgesteld dat het tapijt geen PVC bevat) en scheiden we het garen en andere vezels van de tapijtrug. Daarmee ontstaan twee hoofd materiaalstromen: de garens die aan onze garenleveranciers worden terug geleverd voor recycling en het bitumen (momenteel het meest gebruikelijke materiaal voor een tapijtrug) dat wordt verkocht aan de wegenbouw- en dakbedekking. Alle niet te recyclen delen worden gebruikt als secundaire brandstof in cementfabrieken.

Degenen die aan ons programma deelnemen en tapijt terugsturen, ontvangen een Take Back™-certificaat als garantie dat het materiaal is gerecycled volgens de Cradle to Cradle®-principes.

Desso Take Back Programme

Mijlpaal 3 - Gebruik van gerecycled garen

Een van onze leveranciers, Aquafil, heeft een eigen techniek ontwikkeld om oud polyamide 6 garen uit gebruikt tapijt te recyclen tot nieuw materiaal met de naam ECONYL® en kan dit proces telkens opnieuw herhalen.

Tegenwoordig bevat meer dan 50%1) van ons assortiment tapijttegels ECONYL®. ECONYL® is garen dat gemaakt is uit 100% geregenereerd nylon, inclusief post-consumer tapijtvezels afkomstig uit Desso's Refinity®-fabriek.

Recycled yarn

1) 50% heeft betrekking op het verkoopvolume van 2012 aan producten dat beschikbaar is met ECONYL®-garen in de collectie commerciële tapijttegels. Het totale percentage gerecycled materiaal verschilt per product en per kleur. Of een kleur ECONYL® bevat en het precieze percentage ervan is te vinden op onze website.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email