Een nieuwe richting

'Corporate Responsibility' heeft voor ons vele facetten. Het gaat daarbij om onze verantwoordelijkheid ten opzichte van mens, milieu en winstgevendheid.

Time for Change_Image

 
In een wereld met beperkte bronnen is de lineaire economie van 'kopen, gebruiken en weggooien' niet te handhaven. Er is een betere manier: bedrijven hervormen, zodat producten zodanig worden gemaakt dat ze opnieuw kunnen worden gemaakt op een circulaire manier, zoals in de natuur te zien is. We vinden dat bedrijven hun model moeten hervormen voor de circulaire economie, waarbij producten en materialen worden hergebruikt en gerecycled.

Geïnspireerd door het Cradle to Cradle®-gedachtegoed zette het top-management bij Desso, waaronder de huidige CEO Alexander Collot d'Escury, het bedrijf in 2008 op zijn huidige pad zodat alle producten in 2020 volgens de Cradle to Cradle®-principes worden gemaakt.

Voor dit concept, geïnspireerd door de continue cyclus van de natuur, moeten bedrijven materialen gebruiken en producten zo ontwerpen dat ze goed zijn voor het milieu en de menselijke gezondheid. In brede termen betekent dit dat er positief gedefinieerde materialen1) moeten worden gebruikt, zodat de producten kunnen worden geretourneerd en de materialen kunnen worden gerecycled voor nieuwe hoogwaardige producten. Dit kan op twee manieren: technisch of biologisch. In het eerste geval worden de materialen teruggevoerd in het productieproces om nieuwe producten te vervaardigen; in het tweede geval kunnen ze als voedingsstof terug in de aarde worden gestopt.

In beide gevallen werken ze op dezelfde manier als een natuurlijk levend systeem zoals de kersenboom, waarbij alle materialen in een oneindige cyclus voor nieuwe groei worden gebruikt.

Maar dat is niet gemakkelijk. Er zijn vele ingewikkelde en rigoureuze procedures die moeten worden gevolgd om te verzekeren dat een product kan voldoen aan de 'vijf criteria'. Deze criteria zijn opgesteld door de beoordelaars van het Cradle to Cradle CertifiedCM-programma en bedacht door de medeoprichters van het concept, prof. dr. Michael Braungart, een Duitse scheikundige en voormalige Greenpeace-wetenschapper, en William McDonough, een Amerikaanse architect.

Desso gelooft dat het door zijn toewijding aan de Cradle to Cradle®-filosofie en de overgang naar de circulaire economie efficiënter kan worden in het gebruik van natuurlijke bronnen, zijn milieuvoetafdruk kan verbeteren en gezondere materialen in zijn producten kan ontwikkelen waarvan zowel mensen als de planeet profiteren.

1) Positief gedefinieerd = alle ingrediënten zijn beoordeeld als Groen (optimaal) of Geel (tolerabel) volgens de Cradle to Cradle®-beoordelingscriteria. Zoals beschreven in het Cradle to Cradle CertifiedCM-programma versie 2.1.1, opgesteld door MBDC in september 2008, bijgewerkt in januari 2011.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email