Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste 'Frisse School' van Nederland opgeleverd- Pieter Wijtenschool heeft primeur luchtzuiverend tapijt

05 november 2010

Vrijdagochtend 5 november is de eerste ‘Frisse School’ van Nederland officieel geopend. Het gaat om de Pieter Wijtenschool in Waalwijk, voorheen een van de basisscholen met de slechtste binnenluchtkwaliteit van ons land. Na een renovatie en toepassing van tal van nieuwe materialen en technologieën is nu sprake van een van de gezondste scholen van Nederland.

‘Frisse School’-campagne van Astmafonds
De Pieter Wijtenschool is de eerste school in Nederland die het predikaat ‘Frisse School’ van het Astma Fonds ontvangt. Het is het bewijs dat deze school serieus werk maakt van een gezond leerklimaat. Uit onderzoek blijkt dat acht van de tien kinderen in Nederland in een vervuilde klas zitten. Speciale maatregelen zoals de aanleg van nieuw ontwikkeld ‘luchtzuiverend’ tapijt kunnen bijdragen aan een aanzienlijke verbetering van de binnenluchtkwaliteit. De Pieter Wijtenschool is volgens het Astma Fonds een voorbeeldschool voor andere scholen in Nederland.

Belangrijke bijdrage in verbetering luchtkwaliteit scholen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft heldere richtlijnen opgesteld voor luchtverontreiniging door fijnstof (binnen en buiten) en stelt dat fijnstof met een aërodynamische diameter van 10 μm of minder (PM10) schadelijk is voor de gezondheid. Deeltjes met een dergelijk formaat zijn in staat om tot diep in de longen door te dringen en ernstige gezondheidsproblemen te veroorzaken. In het bijzonder indien de deeltjes besmet zijn met bacteriën, schimmels, pollen of allergenen. Bovendien kan de stof het hart en de longen aantasten en ernstige fysiologische problemen veroorzaken (zoals een veranderde longfunctie en ontstekingen) .  Blootstelling aan fijnstof kan met name bij kinderen leiden tot vermoeidheid, allergieën, de ontwikkeling van astma en verminderde leerprestaties.

De Pieter Wijtenschool is de eerste ‘Frisse School’ van Nederland waarvan de klaslokalen zijn uitgerust met het ‘luchtzuiverend’ tapijt: AirMaster®. Deze Nederlandse innovatie is vorige maand, bij de opening van de Dutch Design Week in Eindhoven, bekroond met een erkenning voor ‘Goed Industrieel Ontwerp’. Het is ontwikkeld door tapijtfabrikant DESSO voor gebruik in o.a. scholen. DESSO AirMaster® is achtmaal effectiever in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren en viermaal effectiever dan standaard tapijt  (PM10). Dit blijkt uit metingen van het onafhankelijk Duitse testinstituut GUI, dat is gespecialiseerd in het analyseren van luchtkwaliteit in binnen- en buitenklimaten. Eerder onderzoek uitgevoerd door GUI, in opdracht van de Deutsche Allergie- und Asthmabund (DAAB) , toonde al aan dat de schadelijke werking van fijnstof aanzienlijk minder is als er, in plaats van een harde vloer, tapijt wordt gelegd.

Eenvoudige verwijdering van fijnstof met stofzuiger
Dankzij het dunne garen van de DESSO AirFiltersTM is AirMaster® in staat zeer fijne stofdeeltjes op te vangen en vast te houden, terwijl grovere stofdeeltjes worden opgevangen door het dikkere garen van de DESSO DustCollectorsTM. De unieke structuur van AirMaster® voorkomt dat stof weer in de lucht terechtkomt, maar eenvoudig verwijderd kan worden met een stofzuiger met Hepa filter. Daarmee zorgt het voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat in scholen en zorginstellingen.

Alexander Collot d’Escury, CCO DESSO, ziet dit als een mijlpaal voor educatieve instellingen overal ter wereld. “Gezonde scholen zijn van cruciaal belang voor de gezondheid en leerprestaties van onze kinderen. Het is onze taak ervoor te zorgen dat kinderen in gezonde, prettige omgevingen kunnen leren. Naast de vele gezondheidsaspecten blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat schone lucht een belangrijke bijdrage levert aan de concentratie van kinderen en betere leerprestaties. De installatie van AirMaster® in de Pieter Wijtenschool is dan ook een fantastisch voorbeeld van hoe we samen het beste voor onze kinderen kunnen creëren.”

De innovatieve DESSO AirMaster® is het enige bestaande product ter wereld dat is gecertificeerd met het gouden logo van GUI. DESSO ziet veel toepassingsmogelijkheden voor dit nieuwe product en wil op korte termijn tientallen scholen met fijnstofproblemen helpen met het drastisch verbeteren van de binnenluchtkwaliteit. 

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email