Terug naar nieuwsoverzicht

DESSO® Cradle to Cradle® -tapijt in het duurzaamste kantoor van Nederland

18 mei 2011

De toonaangevende Europese tapijtproducent DESSO® heeft Cradle to Cradle®-tapijt geleverd aan de Bussumse Watertoren, die onlangs is uitgeroepen tot het duurzaamste kantoor van Nederland van 2011. Veertig gebouwen werden voorgedragen voor de prijs, en de vele ‘ecoclaims’ werden streng gecontroleerd, gemeten en vergeleken. De prijs is een initiatief van het VARA-programma ‘Vroege Vogels’ samen met het vakblad ‘De Ingenieur’. De jury riep de meer dan 100 jaar oude watertoren in Bussum uit tot winnaar, en verklaarde dat ‘het gebouw als een duidelijk voorbeeld voor de zakelijke markt fungeert’.

De jury paste de meetcriteria toe die zijn gedefinieerd door GPR Gebouw, een adviespunt voor duurzame bouw en ontwikkeling. Van de 40 gebouwen die voor de prijs waren voorgedragen, werden er vier genomineerd voor de finale: Hogeschool Windesheim (Zwolle), onderzoeksinstituut NIOO (Wageningen), Rijkswaterstaat (Terneuzen) en de watertoren (Bussum). De vier juryleden bezochten elk genomineerd gebouw en concludeerden dat de Bussumse Watertoren het duurzaamste kantoor van Nederland is. De bijdrage van Desso aan deze hooggewaardeerde bekroning bestaat uit 2000 m2 Palatino tapijttegels met zilveren Cradle to Cradle®-certificering, dankzij Desso’s revolutionaire EcoBase®-tapijttegelrug. DESSO EcoBase® is specifiek ontworpen met het oog op scheiding en hergebruik. Vanwege de innovatieve samenstelling kunnen tapijttegels met EcoBase® volledig binnen Desso’s eigen productieproces worden gerecycled. Bovendien zuivert en hergebruikt de Bussumse Watertoren ook water en maakt het gebruik van wind- en zonne-energie, waarbij eventuele extra elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net.

Cradle to Cradle®-design vereist dat producten van zuivere materialen worden gemaakt die veilig zijn voor mensen en aan het eind van hun levensduur biologisch of technisch kunnen worden hergebruikt. Tapijt wordt gezien als grondstof dat in een oneindige cyclus kan worden hergebruikt, waarbij oneindig van oud tapijt nieuw tapijt kan worden gemaakt,. Nederland wordt gezien als koploper op het gebied van Cradle to Cradle®-design, maar het vermogen om producten aan het eind van hun levensduur opnieuw te gebruiken als grondstoffen voor nieuwe producten is een concept dat mensen in alle delen van de wereld aanspreekt. Tapijt is een van de vele producten die gedeeltelijk van olie zijn gemaakt, waardoor het te waardevol is om als afval te worden weggegooid.

Cradle to Cradle®-design is geïnspireerd door de natuur en ziet tapijt als grondstof dat oneindig kan worden hergebruikt. Daarom heeft Desso de nieuwe EcoBase®-rug ontwikkeld, waardoor ook de eerste zilveren Cradle to Cradle®-certificering ter wereld voor een complete tapijttegel werd verkregen. Bovendien heeft Desso een Take BackTM-systeem geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat de tapijtrecycling ook daadwerkelijk plaatsvindt: oud, gebruikt tapijt wordt aan het eind van de levensduur ingezameld en tot nieuw tapijt gerecycled, steeds weer opnieuw. Tapijtrecycling wordt bij Desso mogelijk gemaakt door de Refinity®-installatie: Desso’s innovatieve separatietechniek waardoor het garen en andere vezels van de rug gescheiden kunnen worden. Dit genereert twee materiaalstromen (garen en rug) die vervolgens elk gerecycled kunnen worden. Dankzij deze ontwikkeling werden voor dit duurzame gebouw Desso-tapijttegels gekozen, die zo hebben bijgedragen aan de zeer prestigieuze erkenning van ‘Duurzaamste kantoor van Nederland 2011’.
 
Alexander Collot d’Escury is blij met het nieuws en feliciteert de Bussumse Watertoren met deze prijs: “Dit gebouw is een fantastisch voorbeeld van hoe duurzaamheid nieuwe hoogten kan bereiken in moderne kantooromgevingen. Het is voor ons allen uitermate belangrijk om mensen te informeren over de ongelofelijke, innovatieve ontwikkelingen die plaatsvinden in duurzame bouwproducten en –systemen. Deze prijs is een geweldige manier om de bekendheid ervan te vergroten. Hopelijk zal men – door deze inspirerende locatie – gaan beseffen dat het niet alleen bereikbaar is, maar ook praktisch en van gezond verstand getuigt om voor duurzaamheid te kiezen bij het creëren van kantooromgevingen, hoe oud het oorspronkelijke gebouw ook is.”

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email