Terug naar nieuwsoverzicht

Luchtkwaliteit in woningen vaak ver onder de maat - Speciaal tapijt zorgt voor gezondere binnenlucht

20 juni 2011

De Nederlandse tapijtfabrikant DESSO® introduceert een nieuw type tapijt voor de consumentenmarkt dat speciaal is ontworpen om de luchtkwaliteit in woningen te verbeteren. Deze is vaak verre van optimaal, wat voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door ronddwarrelende stofdeeltjes of fijnstof in de lucht. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft in een onderzoek aangetoond dat met name een hoge concentratie van fijnstof in de lucht voor gezondheidsproblemen kan zorgen*.

Het nieuwe type tapijt, AirMaster®, zorgt ervoor dat de fijnstofconcentratie in de lucht tot acht keer lager is dan bij een harde vloer en tot vier keer lager dan bij een standaard tapijt. Dit blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI**. Daarmee zorgt dit tapijt voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat en vermindert het risico op gezondheidsproblemen.

Fijnstof groot probleem voor binnenklimaat
Goede luchtkwaliteit in woningen en gebouwen is essentieel aangezien mensen een groot gedeelte van de dag binnen zitten. Zo brengen we gemiddeld meer dan 90% van onze tijd binnen door. "DESSO AirMaster® vermindert de hoeveelheid ronddwarrelend stof en fijnstof in de lucht aanzienlijk. De World Health Organization* geeft aan dat het inademen van met name fijnstof bijzonder schadelijk is," aldus Alexander Collot d'Escury, Chief Commercial Officer van Desso. "Kleine stofdeeltjes komen in de longen terecht, de kleinste deeltjes zelfs in de bloedsomloop en kunnen daarmee de gezondheid schade toebrengen." Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat fijnstof astma bij kinderen kan veroorzaken***.

Actief beleid tegen slechte luchtkwaliteit
Het Duitse Astmafonds DAAB stelt al enige tijd dat de schadelijke effecten van fijnstof binnen aanzienlijk afnemen wanneer tapijt als vloerbedekking wordt gekozen in plaats van harde vloeren. Tevens blijkt uit onderzoek, verricht in 100 woningen, dat het gemiddelde fijnstofniveau bij harde vloeren 60 microgram per m³ (µg/m³) bedraagt. Met tapijt ligt dit op slechts 30 µg/m³. Hiermee is in ruimtes met harde vloeren het fijnstofniveau gemiddeld zelfs hoger dan wettelijk is toegestaan in de buitenlucht (50 µg/m³)*.

Onafhankelijk getest
AirMaster®
werd het afgelopen jaar ontwikkeld en is uitgebreid getest door het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI**. Dit onderzoek toont aan dat de gepatenteerde technologie van AirMaster® ervoor zorgt dat de fijnstofconcentratie tot achtmaal lager is dan bij harde vloeren en tot viermaal lager dan bij standaard tapijt. Testen uitgevoerd door Philips Floor Care en BOND Textile Research geven aan dat bij het stofzuigen de stofdeeltjes veel gemakkelijker loslaten dan bij standaard tapijt. Hiermee kunnen we concluderen dat de filterende werking van DESSO AirMaster® gegarandeerd optimaal blijft****.

DESSO AirMaster® verkrijgbaar vanaf juni
AirMaster®
is vanaf juni bij de meer dan 800 aangesloten Desso-dealers te koop in Nederland en België. In de loop van dit jaar wordt het geïntroduceerd in andere West-Europese landen. AirMaster® is door Desso in Nederland ontwikkeld en is volledig gepatenteerd.

Bezoek onze DESSO AirMaster® website, voor meer informatie.

* Air quality guidelines - global update 2005, World Health Organization.
** GUI is een onafhankelijk Duits testinstituut gespecialiseerd in het analyseren van luchtkwaliteit in binnen- en buitenklimaten en verricht onder andere onderzoeken voor de Duitse Allergie en Astma Bond (DAAB). GUI heeft onderzoek uitgevoerd waarbij een vergelijking is gemaakt tussen Airmaster, een standaard PVC harde vloer en een standaard gestructureerd lussenpool tapijt. Metingen van de fijnstofconcentratie zijn verricht op deeltjes met een aerodynamische diameter van 10μm (PM10) en kleiner.
*** Onderzoek naar de kwaliteit van het binnenmilieu in basisscholen, Ministeries van VROM, OCW, SWZ en VWS, 2007.
**** Het verdient aanbeveling om een stofzuiger met HEPA-filter te gebruiken.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email