Terug naar nieuwsoverzicht

Topvermogensbeheerders bestuderen case-study DESSO Cradle to Cradle® Sustainability bij London Business School

19 januari 2012

DESSO, de Europese fabrikant van tapijt en sportveldbekleding, heeft besloten om het moeilijke pad te bewandelen van het herstructureren van de onderneming volgens het Cradle to Cradle®-concept. Daarmee is Desso het onderwerp geworden van een nieuwe case-study bij de London Business School - DESSO: TAKING ON THE SUSTAINABILITY CHALLENGE (Duurzaamheid: DESSO gaat de uitdaging aan).

Deel A van de case-study (Part A) richt zich op de beslissing om het bedrijfsmodel aan te passen aan het Cradle to Cradle® -concept, terwijl in het tweede deel (deel B) wordt ingegaan op wat DESSO tot nu toe heeft gedaan om de verandering tot stand te brengen.

Door Cradle to Cradle® in te bedden in de bedrijfsstrategie, bewijst Desso dat bedrijven hun productiepraktijken kunnen aanpassen om producten te produceren die veilig zijn voor menselijk gebruik en voortdurend veilig kunnen worden hergebruikt.

Onder leiding van Stef Kranendijk, CEO van Desso sinds 2007, heeft Desso het voortouw genomen voor een nieuw circulair economisch bedrijfsmodel. Het streven is om in 2020 volledig Cradle to Cradle® te zijn. Met deze aanpak kan Desso steeds dezelfde materialen aanwenden om voortdurend hoogwaardige producten te maken in een gesloten kringloop.

In het circulaire economische model, dat geïnspireerd is op de gesloten cyclus in de natuur, zijn de Desso-producten van pure materialen gemaakt, die aan het eind van de levensduur worden teruggehaald voor hergebruik. Hiermee wordt bijgedragen aan de oplossing van drie wereldwijde crises: grondstoffenschaarste, toxiciteit die bedreigend is voor mens en milieu en klimaatverandering. Bovendien kan Desso zo concurrentievoordeel creëren met een krachtig MVO-model waarmee de ecologische voetafdruk van meet af aan volledig goed zal zijn.

Hierdoor bouwt de onderneming een gloednieuw duurzaamheidsmodel voor de lange termijn op waarin alle goederen veilig zijn voor mens en milieu en waarin de natuurlijke hulpbronnen veel efficiënter worden gebruikt.

De case-study is geschreven door Ioannis Ioannou, universitair docent Strategie en Ondernemerschap aan de London Business School en deskundige op het gebied van duurzaamheid en door Amandine Ody-Brasier, promovendus in haar laatste jaar aan de London Business School. Zij hebben de beslissing tot deze fundamentele bedrijfshervorming herleid tot 2007, toen Stef Kranendijk CEO van Desso werd. De onderneming had op dat moment behoefte aan een nieuwe strategie om te kunnen groeien.1

"De Desso-casus is niet alleen een prachtige kans voor vermogensbeheerders om iets te leren. Belangrijker is dat het een fantastisch voorbeeld is van een modern bedrijf dat de daad bij het woord voegt waar het duurzaamheid betreft en ook nog eens op een zeer strategische manier," zegt Professor Ioannou.

"Onder de leiding van Stef legt Desso de basis voor een winstgevend, innovatief en duurzaam bedrijfsmodel dat synergetisch tegelijkertijd economische, sociale en milieuwaarde creëert. Het lijdt geen twijfel dat het opzetten van organisaties die duurzaam zijn binnen hun economische, milieu- en sociale context de komende jaren de grootste uitdaging wordt voor 's werelds vooraanstaande bedrijven en Desso zet essentiële stappen in de juiste richting." Nadat de beslissing genomen was voor een nieuw bedrijfsmodel met het Cradle to Cradle® concept als uitgangspunt, moest Kranendijk zijn aandeelhouders, medewerkers, management, leveranciers en klanten overtuigen waarom dit de juiste zet was.

Omdat dit plaatsvond tijdens de ergste financiële crisis in 60 jaar, was dat een enorme uitdaging. Zo'n zevenenzeventig vermogensbeheerders en professionals uit de hele wereld kregen bij London Business School het Cradle to Cradle® verhaal van Desso te horen, waar het voor de tweede keer werd behandeld als casus voor het inbedden van duurzaamheid in het bedrijfsmodel van de onderneming. Het viel nu onder het keuzeblok Strategy, een weekprogramma voor de Masters in Finance kandidaten op 7 januari 2012.

De casus werd voor het eerst behandeld in september 2011 door 60 executives uit de hele wereld in het prestigieuze Special Executive Programme (SEP) bij London Business School en werd vervolgens opgenomen in het European Case Clearing House (ECCH2), waardoor het verhaal op grote schaal beschikbaar komt voor executives.

Dit keer werd de groep toegesproken door Tom Francken, CFO van Desso, en Andrew Howard, hoofd van Goldman Sachs Sustain.

"Ik was verheugd om aan deze groep van topvermogensbeheerders te kunnen uitleggen hoe we het Cradle to Cradle® -concept hebben geïmplementeerd in ons bedrijfsmodel,"  zegt Francken. "We willen aan zoveel mogelijk topmensen uit de bedrijfswereld laten zien hoe de stap verder van duurzaamheid naar een veel duurzamere circulaire economie een uitstekend model is voor winstgevendheid op lange termijn, en dat het ook nog eens de juiste keuze is. Deze groep vormde een perfecte mogelijkheid om precies dat te doen."

Francken is al een decennium lang de motor achter de financiële en strategische fiscale ontwikkelingen bij Desso en heeft een leidende rol gespeeld als CFO tijdens de overstap van de onderneming naar Cradle to Cradle® sinds 2007.
De voorbereidende fase (2008 tot 2015) van Desso's Cradle to Cradle-plannen is gericht op:
• het elimineren van alle chemicaliën die niet aanvaardbaar zijn volgens EPEA3 standaarden;
• voor 50% van de gebruikte energie overschakelen naar duurzame bronnen;
• beginnen met het opzetten van een terugnamesysteem dat tot doel heeft tapijten aan het eind van de levenscyclus terug te nemen en te recyclen volgens het Cradle to Cradle®-principe van continu hergebruik in de productiecyclus.

In de implementatiefase (2015 tot 2020) heeft Desso tot doel om 80% van producten van het bedrijf te vervaardigen van post-consumer of gebruikt materiaal. Alle tapijten zijn dan Cradle to Cradle®-gecertificeerd door EPEA en 100% van de verbruikte energie zal geleverd worden door duurzame bronnen.

1 De heer Gus Romano, duurzaamheidexpert en alumnus van de prestigieuze Londense Business School zal samen met Professor Ioannou de lessen over de Desso-casus verzorgen.

2 Bezoek ECCH online:  http://www.ecch.cranfield.ac.uk.

3 De Environmental Protection and Encouragement Agency is een organisatie die gesticht is door de Cradle to Cradle-pionier Professor Michael Braungart.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email