Terug naar nieuwsoverzicht

Spectaculair wandkleed van 200 m2 vervaardigd door tapijtfabrikant Desso met innovatieve technieken

17 april 2012

Ontwerpbureau Inside Outside van Petra Blaisse heeft de opdracht gekregen om voor het Stedelijk Museum Amsterdam een monumentaal wandkleed te ontwerpen van circa 200 m2. Het zal de achterwand van het museumrestaurant op de begane grond beslaan en 14 meter hoog doorlopen in het nieuwe entreegebied aan het Museumplein. Het werk wordt gesponsord door tapijtfabrikant Desso, dat in samenwerking met Inside Outside, innovatieve weeftechnieken toepast. Het werk wordt eind april in het museum geïnstalleerd.

"We zijn zeer enthousiast dat dit goed doordachte en prachtig ontworpen werk van Inside Outside op deze plek in het Stedelijk Museum komt, en dat het een vast onderdeel zal zijn in de ervaring van iedere bezoeker die de spectaculaire nieuwe entree zal binnentreden. Het is een ware eer om met Inside Outside en de oprichtster, Petra Blaisse, te werken. Zij begon haar carrière op de afdeling Vormgeving in het Stedelijk Museum, dus voor haar is het ook een thuiskomst. Dankzij de genereuze sponsoring van Desso en de innovatieve technieken die gebruikt zijn, kunnen we straks met trots deze bijzondere samenwerking tussen artistieke creativiteit en innovatie delen met het publiek."

Ann Goldstein, directeur Stedelijk Museum

Het wandtapijt van Inside Outside gaat een relatie aan met de architectuur en zal het historische pand van A.W. Weissman uit 1895 verbinden met de nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten. Het ontwerp gaat in op geschiedenis, heden en toekomst van het Stedelijk Museum en betrekt ook de locatie van vóór de verstedelijking erbij - op de plaats waar nu het Museumplein ligt, stonden tot ver in de 19e eeuw slechts enkele boerderijen. Het tapijt zal bijdragen aan een goede akoestiek in de ruimtes en zal tegelijkertijd een opvallend en sfeerbepalend element zijn. Bij de productie van het werk komen ambacht en design samen. Het is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Inside Outside en tapijtfabrikant Desso, die speciaal voor (en door) dit project nieuwe weeftechnieken combineert.

Net als bij de gevel van de nieuwbouw het geval was, leidt samenwerking tussen industrie en ontwerper tot uitzonderlijke resultaten en nieuwe inzichten.

"Dit is een bijzonder eervolle opdracht, waar wij met veel plezier en ook met ontzag voor het instituut aan werken. Het Stedelijk is voor ons Amsterdammers en kunstliefhebbers altijd een ijkpunt en een 'tweede huis' geweest. Het feit dat ik er lang heb gewerkt, maakt Inside Outside's verbinding tot het museum met al zijn ruimtes en verhalen nog eens extra intiem. Daarnaast maakt het grote enthousiasme van de staf van het Stedelijk en de constructieve inzet van de firma Desso het mogelijk om tot een resultaat te komen waar straks hopelijk iedereen gelukkig mee is."

Petra Blaisse, ontwerper en oprichter Inside Outside

"Dit project voor het Stedelijk Museum is een bijzonder voorbeeld van het combineren van innovatieve weeftechnieken met een uniek design. Het is de eerste keer dat wij dergelijke technieken met elkaar verweven. De uitstekende samenwerking tussen Inside Outside, het Desso-ontwerpteam en de Desso- technici heeft geresulteerd in een eindproduct dat de synergie laat zien tussen het ontwerp van een gebouw en de inrichting daarvan."

Alexander Collot d'Escury, Chief Commercial Officer van Desso

Petra Blaisse richtte in 1991 ontwerpbureau Inside Outside op. De in Amsterdam gevestigde studio werkt in verschillende creatieve disciplines, waaronder textiel-, landschaps- en tentoonstellingsontwerp. De markante ingrepen op het vlak van akoestiek, klimaat, belichting en ruimte bepalen de sfeer in veel gebouwen. Inside Outside voerde onder andere projecten uit voor de synagoge van de liberaal Joodse gemeente in Amsterdam, de Shenzhen Stock Exchange Headquarters in Shenzhen, China, het Chazen Museum of Art in Wisconsin, USA en voor het stadsdeel Kowloon in Hong Kong. Zij werken nu onder andere aan een publiek park in het centrum van Milaan en aan de uitvoering van hun tuinen voor de Qatar Foundation en de Central Library in Doha, Qatar.

Desso is toonaangevend op het gebied van design en productontwikkeling van tapijttegels en tapijt voor zowel de zakelijke markt (vooral kantoren) als de consumentenmarkt. Door de hoge kwaliteit en de creatieve custom-made tapijten is het bedrijf ook een bekende producent in de hotel, marine en aviation sectoren. Desso Sports Systems is tevens leidend op het gebied van kunstgrassystemen voor voetbal (in vooraanstaande stadions als Arsenal en Wembley), hockey en tennis. Het bedrijf is actief in 110 landen, Desso's innovatie-strategie concentreert zich op: creativiteit, functionaliteit en Cradle to Cradle®, waarbij superieur design wordt verkregen in samenwerking met de Circles of Architects® wereldwijd.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email