Terug naar nieuwsoverzicht

Stef Kranendijk vertrekt bij Desso om de Circular Economy* te helpen implementeren in andere Industriesectoren

01 mei 2013

Na 6 jaar aan Desso verbonden te zijn geweest, waarvan 5 ½ jaar als CEO en een ½ jaar als Chairman van de onderneming en voorzitter de Raad van Commissarissen, heeft Stef Kranendijk besloten om bij Desso te vertrekken om zich toe te gaan leggen op het implementeren van de Circular Economy* in andere Industriesectoren.

Stef Kranendijk was sinds 2 april 2007 bij Desso betrokken als mede-eigenaar en CEO. Gedurende deze periode heeft hij Desso opnieuw gepositioneerd als één van de leidende tapijtondernemingen in Europa door het implementeren van een heldere en succesvolle innovatiestrategie, gericht op creatief design, functionaliteit en duurzaamheid, die tot significante groei van de onderneming heeft geleid. In dit proces heeft Stef zich ontwikkeld tot een uitgesproken en publieke voorstander van het transformeren van de huidige lineaire economie naar een circulaire economie, de Cradle to Cradle® benadering, en heeft daarmee Desso op een onomkeerbaar pad gezet naar duurzaam ondernemerschap.

Nu deze transformatie en zijn succesvolle opvolging als CEO door Alexander Collot d'Escury is voltooid, heeft Stef besloten om bij Desso te vertrekken. Stef zal zich gaan richten op het implementeren van winstgevende strategieën bij andere ondernemingen, op basis van maatschappelijk verantwoord ondernemen, in het bijzonder door het stimuleren van de Circular Economy*. Dit besluit valt samen met Stef's recente verkiezing als Voorzitter van De Groene Zaak, een groep van meer dan 155 ondernemingen die duurzaamheid als één van de centrale thema's van hun business strategie kiezen, mede omdat dit leidt tot betere financiële resultaten.

Eric-Joost Ernst, die Stef zal opvolgen als Voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Desso, licht als volgt toe:"De Raad van Commissarissen en de Executive Board zijn Stef zeer dankbaar voor 'zijn enorme bijdrage aan Desso over de afgelopen zes jaar. We zullen zijn strategisch inzicht, zijn inspiratie, zijn focus op resultaten en zijn commerciële daadkracht en passie voor het milieu missen, maar zijn ideeën zullen voortleven in Desso's strategie. Wij wensen Stef alle goeds toe in de toekomst".

Stef Kranendijk licht als volgt toe: "Ik heb een fantastische, transformationele, tijd bij Desso gehad en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de mensen bij Desso en de snelheid waarmee de hele organisatie in staat was om zichzelf te transformeren van een reguliere tapijt- en kunstgrasfabrikant naar een zeer innovatieve en succesvolle onderneming met een duidelijke focus op innovatie, geografische expansie en communicatie. Deze innovatie is het gevolg van Creativiteit om superieur design te genereren, van Functionaliteit gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het leven, en van Cradle to Cradle® om producten opnieuw te ontwikkelen, gezondheid te verbeteren en de Circular Economy te stimuleren. Ik laat Desso in uitstekende handen achter bij Alexander Collot d'Escury als CEO en Tom Francken als CFO. Ik wens alle mensen waarmee ik zo goed heb samengewerkt een fantastische toekomst en ik zal ze missen".

Stef is een opinieleider geworden op het gebied van hoe Cradle to Cradle® effectief bijdraagt om de lineaire economie om te vormen naar een circulaire economie. Hij heeft deze boodschap veelvuldig uitgedragen op verschillende gelegenheden en congressen van CEO's, regeringsleiders en andere functionarissen bij overheden en in het bedrijfsleven (zoals onlangs op het World Economic Forum in Davos) en aan architecten, eindgebruikers en opinieleiders.

Stef heeft ook regelmatig de 'Desso Case' gepresenteerd aan deelnemers van executive programs op de London Business School, IMD Lausanne, Cranfield University, Exeter University, Rotterdam School of Management en tijdens vele andere gelegenheden. Hierbij is het centrale thema dat die ondernemingen, die duurzaamheid/Cradle to Cradle® in het hart van hun ondernemingsstrategie opnemen een voortvarende toekomst tegemoet gaan.

Naast zijn Voorzitterschap van De Groene Zaak, is Stef ook Voorzitter van de Raad van Toezicht van Het Scheepvaartmuseum, Lid van het Bestuur van het Rotterdam Sustainability Initiative, dat de Cradle to Cradle® Leerstoel financiert bij de Rotterdam School of Management, Lid van het Bestuur van het Ubbo Emmius Fonds van de Universiteit van Groningen en actief in verschillende andere besturen.

* We leven op dit moment in een lineaire economie waarin we afval grotendeels naar de vuilstort brengen of naar de verbrandingsoven. In de circulaire economie streven we ernaar om producten te ontwerpen en maken van zuivere materialen op een manier dat ze gemakkelijk zijn te scheiden na gebruik. Op deze manier kunnen de componenten en de grondstoffen elke keer weer hergebruikt worden.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email