De Lage Landen
Terug naar nieuwsoverzicht

DESSO® gaat klanten samen met 'De Lage Landen' leasemodel volgens circulaire economie aanbieden

11 september 2013

Desso, een internationaal bedrijf van tapijten, tapijttegels en sportvelden, en De Lage Landen, mondiaal aanbieder van leasing, bedrijfs- en consumentenfinanciering, gaan samenwerken om Desso's klanten een leaseservice aan te bieden. Dit is een cruciale stap in de overgang van Desso naar de circulaire economie.

Sinds 2008 werkt Desso volgens de Cradle to Cradle® principes om haar producten zo te ontwerpen dat ze aan het eind van hun levensduur veilig uit elkaar kunnen worden gehaald en gerecycled.

Dit is onderdeel van de bedrijfsvisie dat de vloer moet bijdragen aan onze gezondheid en ons welzijn. In de Cradle to Cradle®-benadering ligt grote nadruk op het waarborgen dat materialen de gezondste ingrediënten bevatten op grond van een aantal specifieke gezondheids- en milieucriteria.

Op de lange duur zullen bedrijven door de overgang naar de circulaire economie, waarin goederen worden gemaakt om steeds opnieuw te worden gemaakt, in staat zijn nieuwe welvaart te creëren en tegelijkertijd minder druk te leggen op de natuurlijke bronnen van de aarde. In een recent rapport1) van de Ellen MacArthur Foundation en het managementadviesbureau McKinsey is berekend dat een deel van de maakindustrie in de EU een materiële besparing van wel 630 miljard dollar per jaar zou kunnen realiseren door over te stappen op circulaire bedrijfsmodellen.

Een van de voorwaarden voor het teweegbrengen van deze verandering is het aanbieden van innovatieve nieuwe servicemodellen, met name leasevormen. Klanten zijn dan niet langer eigenaar van een product, maar beschouwen het als een dienst die wordt verleend door een leverancier, die het product aan het eind van zijn levensduur terugneemt om het te recyclen.

 

“Desso heeft de laatste jaren een aantal mijlpalen gerealiseerd, waaronder de Cradle to Cradle®-certificering van 90% van haar zakelijke tapijttegels en de ontwikkeling van DESSO EcoBase®, een tapijttegelrug met C2C Silver-certificaat waarvan de op polyolefine gebaseerde laag volledig en veilig recyclebaar is binnen ons eigen productiesysteem. Nu beginnen we met steun van De Lage Landen aan de volgende stap met de introductie van full-service leasing voor onze klanten inclusief installatie, reinigen, onderhoud en uiteindelijk verwijderen. Zo wordt het voor ons ook makkelijker om onze producten aan het einde van hun levensduur terug te nemen en de cirkel te sluiten.”

Alexander Collot d’Escury, CEO van Desso

Sinds 2008 werkt Desso aan de ontwikkeling van een Take Back™-systeem ondersteund door de eigen Refinity®-scheidingstechniek, waarmee het bedrijf zowel tapijt kan terugnemen van eigen klanten en van die van concurrenten als dat het garen en andere vezels worden gescheiden van de rug, waardoor twee hoofd materiaalstromen ontstaan die kunnen worden gerecycled.

“We zijn uiteraard bijzonder verheugd om samen met Desso deze baanbrekende stap op weg naar de circulaire economie te zetten. Deze op maat gemaakte, full service lease oplossing sluit perfect aan bij ons doel tot het verder ontwikkelen van het ‘life cycle asset management’ concept; het terugbrengen van de hoeveelheid afval en het recyclen van grondstoffen door middel van het hergebruik van vooraf ontworpen onderdelen in de waardeketen. Op lange termijn hopen we meer van dergelijke servicemodellen te zien ontstaan en de wereldeconomie veel innovatiever en duurzamer te zien worden, zodat economische groei kan plaatsvinden, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Ook vinden we het geweldig dat een Nederlands bedrijf op deze manier het voortouw neemt.”

Milko Wijckmans, directeur Financial Solutions De Lage Landen

Van 11 tot en met 13 september heeft Desso deelgenomen aan de discussies met topmensen uit het bedrijfsleven en de politiek tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de 'New Champions' van het World Economic Forum2) in Dalian (China) over de wijze waarop de circulaire economie kan worden bevorderd. Deze discussies, met leiders van topondernemingen uit de hele wereld, zullen worden voortgezet tijdens volgende bijeenkomsten van het World Economic Forum, waaronder de Davos-Summit in januari 2014.

1 Ellen MacArthur Foundation & McKinsey (2012), 'Towards the Circular Economy - Volume One'.
2 Meer informatie op http://www.weforum.org/events/annual-meeting-new-champions-2013.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email