Terug naar nieuwsoverzicht

DESSO ondersteunt Healthy Seas- initiatief om visnetten te gebruiken voor nieuw tapijt

01 april 2014 - In het kader van haar voortdurende inspanningen om een positieve impact te hebben op gezondheid, welzijn en milieu, kondigt Desso haar deelname in 'Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear' aan. Dit initiatief is gericht op afvalverwerking, met name van visnetten, voor schonere zeeën en maritiem afval dat wordt verwerkt tot ECONYL®-garen. Deze garen worden gebruikt voor nieuwe Desso-tapijten.

Als onderdeel van haar inspanningen om gezonde materialen te recyclen voor haar tapijtproducten, heeft Desso ook samengewerkt met een van haar belangrijkste leveranciers, Aquafil, die de mogelijkheid heeft ontwikkeld om oud Polyamide 6 garen steeds opnieuw te recyclen uit gebruikt tapijt en visnetten tot nieuw materiaal, bekend als ECONYL®-garen.

Momenteel is 90% van Desso's projecttapijttegelcollectie Cradle to Cradle® gecertificeerd. Meer dan 50%1)  van Desso's tapijttegels bevat tot 100% ECONYL®-garen, gemaakt van 100% geregenereerd nylon  inclusief post-consumer garenafval uit de DESSO Refinity®-fabriek.

Healthy Seas

 

“Sinds 2010 gebruiken we ECONYL®-garen in veel van onze tapijtproducten in het kader van onze voortdurende inzet voor de circulaire economie, ondersteund door de Cradle to Cradle®-principes. Het verheugt ons dat we onze inspanningen voor het gebruiken van gerecyclede inhoud zoals ECONYL® kunnen combineren met de zo belangrijke taak van het opschonen van de zee."

Alexander Collot d’Escury, CEO Desso

Sinds 2008 omarmt Desso de Cradle to Cradle®-filosofie, die stelt dat de materialen die je gebruikt zo gezond mogelijk zijn en tegelijkertijd  veilig kunnen worden hergebruikt. Het op de natuur geïnspireerde Cradle to Cradle®-concept verplicht Desso er toe kritisch te kijken naar de manier waarop er geproduceed wordt en de materialen die worden gebruikt. Dit leidt tot het gebruik van lagere hoeveelheden kostbare natuurlijke hulpbronnen en worden eventuele toxinen in de materialen die aanzienlijke risico's zouden kunnen inhouden voor de gezondheid en het milieu uitgefaseerd. Cradle to Cradle® omvat vijf belangrijke elementen: gezonde materialen, hergebruik van materialen, hernieuwbare energie, waterbeheer en sociale rechtvaardigheid.

Overgang naar de herstellende circulaire economie

Cradle to Cradle® maakt het voor Desso mogelijk om de overgang te maken van het huidig lineaire model van 'kopen, gebruiken, weggooien naar de herstellende circulaire economie.

De visie van Desso is dat 'de vloer een bijdrage moet leveren aan onze gezondheid en ons welzijn', met behulp van haar drie innovatiepijlers: Creativiteit, Functionaliteit en Cradle to Cradle®. Deze toewijding aan milieu, gezondheid en welzijn heeft geleid tot de creatie van een aantal productinnovaties, waaronder het DESSO AirMaster®-tapijt dat ontwikkeld is om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren. Het is bewezen dat het de fijnstofconcentratie in de lucht acht keer effectiever reduceert dan een harde vloer en vier keer effectiever dan gewoon tapijt2).

"De Cradle to Cradle®-visie houdt in dat producten en diensten worden ontworpen die de wereld beter maken dan tevoren. De manier waarop de oceanen worden bevist, waarbij afval wordt achtergelaten en er schade wordt toegebracht aan het zeeleven en het milieu, is een schrijnend voorbeeld van slecht ontwerp. Het verheugt ons het Healthy Seas-initiatief te ondersteunen. Het past bij Desso's toewijding aan het ontwikkelen van een bedrijfsmodel waarbij afval wordt gebruikt om gezonde nieuwe materialen te creëren en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op de aarde."

Alexander Collot d’Escury, CEO Desso

"We zijn blij met Desso's steun voor het Healthy Seas-initiatief. Het is passend dat onze grootste klant voor ECONYL®-garen in Europa en een van de ondernemingen vooruitstrevend op het gebied van Cradle to Cradle® en de circulaire economie betrokken is bij dit belangrijke project voor het opschonen van de zee en het omvormen van afval in een economisch voordeel."

Giulio Bonazzi, CEO Aquafil & medeoprichter van Healthy Seas- initiatief

Healthy Seas - a journey from waste to wear

Volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en het VN-Milieuprogramma (UNEP) ligt er ongeveer 640.000 ton aan achtergelaten visnetten in de oceanen, goed voor een tiende van het maritiem zwerfvuil. Deze netten kunnen eeuwenlang in de zee blijven liggen, waardoor zeedieren, zoals vissen, dolfijnen, schildpadden en zeevogels erin verstrikt kunnen raken of erdoor gewond worden. Healthy Seas wil een oplossing bieden door ondernemingen, ngo's, duikers, vissers en andere belanghebbenden samen te brengen om de visnetten op te halen en deze te recyclen tot, onder andere, Desso-tapijten.

Bekijk de video over Healthy Seas - a journey from waste to wear:

5pk6rqksNaM


1) 50% heeft betrekking op het verkoopvolume aan producten met ECONYL®-garen in de collectie commerciële tapijttegels in 2012. Het totale percentage gerecycled materiaal verschilt per product en per kleur. Of een bepaalde kleur ECONYL®-garen bevat en het exacte percentage daarvan kan worden opgezocht op onze website:www.desso.com.

2) Gebaseerd op testen van GUI, waarbij DESSO AirMaster®
 werd vergeleken met een standaard harde PVC-vloer en met een standaard gestructureerd lussenpooltapijt.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email